riflessioni.blogg.se

Funderingar

#10 Pizza

Kategori: Allmänt

 
Idag, mina vänner, har vi haft besök av kära svärmor. Det var liksom dags efter att hon varit i Sverige sedan i september och ska åka tillbaka till Grekland nu på lördag. Världens bästa svägerska R var självklart med och hennes underbara ungar charming Filip och crazy Emily :) 
 
Jag hade gjort pizza och hallonkakor och tänkte vara så vänlig och dela med mig av recepten här och nu!
 
Pizza
 
När S ber mig att laga mat så kan det låta på två olika sätt: "Pallar du göra Lasagne?" eller "Du kan väl göra pizza?" Jag försöker ju variera kosten lite ibland, men om det är något som S får önska sig så är det helt enkelt antingen pizza eller lasagne. Och det gör mig inget! :)
 
När jag gör tomatsås till pizza så håller jag det enkelt och använder inte så värst mycket ingredienser (om jag jämför med när jag gör t ex köttfärssås). Jag använder helt enkelt krossade tomater (eller hela skalade eller vad som nu finns tillgängligt), ganska mycket vitlök, en och annan buljongtärning, en hel del basilika (färsk), lite rosmarin och oregano och självklart olivolja. Hm, ja det är nog det hela. Just det, den får stå och puttra på spisen i minst två timmar förstås.
 
Pizzadegen gör jag också dagen innan. I en bunke blandar jag lite mer än hälften av ett paket jäst (dvs 25-35 gram kanske), 3 dl ljummet vatten, 2 tsk socker, 1 tsk salt, 0,5 dl olivolja. När jästen har löst sig blandar jag i mjöl, det beror ju på lite hur mycket som behövs men typ 7-10 dl får man nog räkna med. Sen förvarar jag degen i kylen helt enkelt. Just det, om man vill baka pizzan med en gång så är det nog bäst att ha i lite mer jäst, t ex hela paketet.
 
Så idag när det var dags att göra hela pizzan så var det bara att plocka fram tomatsås och pizzadeg ur kylen och sätta igång, enkelt! Då är det naturligtvis viktigt att ha olivolja i botten av plåten, trycka ut degen så den blir tunn, och efter att tomatsåsen kommit på ha lite mer olivolja på.
 
Olivolja är viktigt! En gång när jag var på pizzeria med min farmor (hon är italienska för dig som inte vet) var hon enormt missnöjd med pizzan vi åt och sa "Vem fan bakar pizza utan olivolja?!" Det var förstås olivolja på pizzan men inte tillräckligt mycket, och om det inte är tillräckligt mycket så är det som om den inte är där!
 
Jag har inga mer grejer på pizzan. Klart man kan ha det om man vill men jag resonerar så här: en bra pizza behöver inte fyllning. En inte så bra pizza kan behöva fyllning. Typ en turkpizza, ni vet vad jag menar. Så jag bara skjutsar in pizzan i ugnen på minst 200 grader i några minuter, när det är ca 4-5 minuter kvar av gräddningstiden lägger jag på mozzarellan (kan inte förstå varför man skulle använda någon annan ost). Om man lägger på mozzarellan från början så blir den bränd, och det vill man inte, man vill att den ska vara nysmält! 
 
Fy Fabian vad gott det blir!
 
Det här är S's pizza, han fick inte så mycket mozzi hehehe
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: